Rastoča knjiga
slovenija irska finska norveška indija rusija avstrija madžarska hrvaška italija h srbija gruzija
                         "Rastoča knjiga je več kot knjiga; je skrinja narodne zaveze; je duh, ki se nad časom dviga; je zvezda stalnica: ljubezen."  


Misli in govori


Nagovor predsednika Državnega sveta Mitje Bervarja na slovesnosti ob razgrnitvi novega lista Rastoče knjige Novo mesto ter Združene Rastoče knjige pobratenih mest Novega mesta, 9. junij 2015

Spoštovana gostitelja današnjega dogodka župan Mestne občine Novo mesto gospod Gregor Macedoni ter direktor Knjižnice Mirana Jarca gospod Borut Novak, spoštovani predsednik društva Rastoča knjiga akademik dr. Boštjan Žekš, cenjeni gostje iz Bosne in Hercegovine in prijateljskega mesta Bihać, spoštovane občanke in občani Mestne občine Novo mesto, gospe in gospodje,

dovolite mi, da vas najprej vse prav lepo pozdravim v imenu Državnega sveta Republike Slovenije – drugega doma slovenskega parlamenta in tudi v svojem imenu.

Državni svet je že od samega začetka častni pokrovitelj projekta Rastoča knjiga, ki v letošnjem letu praznuje 15 let uspešnega dela. Ideja o pomniku nacionalne odličnosti, in tudi mednarodnega sodelovanja na tej podlagi, je vzniknila na prelomu tisočletij, ko se je porodila ideja o pomniku knjigi. Ta ideja, za katero ima največ zaslug vaš novomeški rojak dr. Janez Gabrijelčič, je padla na plodna tla. Predvsem iz razloga, ker pomeni Slovencem knjiga veliko več kot morda pomeni knjiga drugim narodom. Poslanstvo Rastoče knjige je najlepše opisal naš znameniti pesnik Tone Pavček z besedami: "Rastoča knjiga je več kot knjiga; je skrinja narodne zaveze; je duh, ki se nad časom dviga; je zvezda stalnica: ljubezen."

Zamisel o rastoči knjigi so podprle vodilne slovenske institucije s področja kulture, znanosti in umetnosti, med drugim Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Društvo slovenskih pisateljev in Narodna in univerzitetna knjižnica. Projekt je zaživel v vlogi povezovalca vrednot tradicije, znanja, inovativnosti in vsestranske ustvarjalnosti Slovencev od pismenosti naprej.

Veseli smo lahko, da začetek novega tisočletja ni šel kar tako mimo nas. Obletnice so vselej priložnost da se ustavimo, pogledamo nazaj in se ozremo v prihodnost. Nekateri večji in bogatejši narodi so vstop v 3. tisočletje zaznamovali z izgradnjo velikih objektov, ki razkazujejo zgolj fizično moč, razkošje denarja in poveličevanje količinskosti. Mi pa smo se odločili, da bomo naredili pomnik knjigi, ki nas je zvesto spremljala in s pomočjo katere smo kot narod uspeli ohraniti identiteto v težkih časih naše zgodovine.

Pogled projekta "Rastoča knjiga" torej ni usmerjen samo v preteklost in sedanjost. Prav tako pomembna sestavina projekta je tudi pogled v prihodnost. Želimo rasti in se razvijati tudi naprej, in to pospešeno. Slovenija naj bi postala inovativna družba in ne samo družba, ki se prilagaja. S pridobitvijo lastne države so bili vzpostavljeni še zadnji pogoji, da lahko v sodelovanju z drugimi narodi hitreje rastemo kot v preteklosti, ko smo bili pogosto zatirani, omejevani in celo obsojeni na propad.

Novo tisočletje in ideja o rastoči knjigi je sovpadla s tisočletnico Brižinskih spomenikov, 450-letnico prve slovenske knjige, dvestoletnico Prešernovega in Slomškovega rojstva ter desetletnico naše države. In vse te pomembne mejnike obeležuje projekt "Rastoča knjiga" skupaj s kipcem na ljubljanskem parku ob Navju, ki smo ga poimenovali "Deklica z Rastočo knjigo". Tako z "Rastočo knjigo" nenehno poudarjamo in sporočamo, da hočemo biti narod znanja, kulture in odličnosti - narod rasti.

V petnajstih letih so v številnih slovenskih občinah in krajih - zlasti knjižnicah in osnovnih šolah - pridružili projektu Rastoča knjiga. Z veseljem ugotavljamo, da se po pridružitvi vsako leto dodajajo novi listi. Tudi Novo mesto je ena od občin, ki so k projektu pristopile v številnih oblikah, vse pa na inovativen način odražajo veliko ustvarjalno moč in širokega duha, ki preveva ljudi vseh generacij v tem delu Slovenije. Ne smemo pozabiti, da je Dolenjska zibelka slovenstva in prve tiskane besede! In danes njena prestolnica – Novo mesto – ob 650 letnici obrača nov list Rastoče knjige.

Spoštovane gospe in gospodje,

dovolite mi, da se pridružim čestitkam ob visokem jubileju mesta, ki se je v Rastočo knjigo vpisalo z zlatimi črkami. Z Novim mestom je povezanih veliko zanimivih življenj, ki so pomembna za blagostanje širšega slovenskega in evropskega prostora. Tu so se rodili in živeli uspešni športniki, veliki arhitekti, pronicljivi pisatelji, čutni pesniki, tu so živele muze umetnikov, znanstveniki ter voditelji. Naj ostane bogata zgodovina in izročilo mesta neusahljiv vrelec novih listov Rastoče knjige Novega mesta, kamor se bodo zapisovale nove ideje in dosežki!

Hvala za besedo.